H Αθήνα, δεχόμενη πίεση από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, θέλει μια επικοινωνιακή νίκη
Οι Γάλλοι αρχικά δεν έβαλαν “στοπ” στους Άγγλους για την πώληση των πυραύλων Meteor στην Τουρκία, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της Ελλάδας.
Ο Γάλλος Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Σεμπαστιάν Λεκορνού, δήλωσε στις 21 Φεβρουαρίου 2025 ότι η Γαλλία δεν έχει άμεσο ρόλο στη συμφωνία, καθώς οι διαπραγματεύσεις γίνονται κυρίως μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας. Εξήγησε ότι η Γαλλία δεν ελέγχει τις βρετανικές εξαγωγές όπλων και ότι η πώληση των πυραύλων Meteor συνδέεται με την πλατφόρμα Eurofighter Typhoon, που υπάγεται στη δικαιοδοσία του Λονδίνου, όχι του Παρισιού. Παράλληλα, ο αναγνώρισε τις ανησυχίες της Ελλάδας, αλλά τόνισε ότι η λύση θα πρέπει να βρεθεί μέσω διπλωματίας ενώ η Γαλλία συνεχίζει να πουλά Rafale στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική της σχέση με την Αθήνα.
Η Ελλάδα είχε εκφράσει έντονη αντίθεση από τον Ιανουάριο του 2025, με τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια να ζητά εξηγήσεις από τη γαλλική πρεσβεία και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συζητά το θέμα με τον Εμανουέλ Μακρόν σε διμερείς συναντήσεις, όπως στις 10 Φεβρουαρίου 2025 στο Παρίσι.
Παρά τις πιέσεις, η Γαλλία δεν ανέλαβε επίσημα δράση για να μπλοκάρει τη συμφωνία, καθώς η απόφαση εναπόκειται κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο που ηγείται της κοινοπραξίας για τα Eurofighter και έχει μακροχρόνιες αμυντικές συμφωνίες με την Τουρκία.
Και ενώ η κατάσταση παραμένει ανοιχτή, με την Ελλάδα να συνεχίζει να πιέζει διπλωματικά, κάτι φαίνεται πως αλλάζει, με φόντο και το ταξίδι του Γάλλου υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Ελλάδα (Μεγάλη Δευτέρα).
Η Αθήνα αντιλαμβάνεται το γεγονός ότι οι Meteor είναι συμπαραγωγή και πως το Παρίσι από μόνο του δεν μπορεί να σταματήσει την πώληση όμως ξέρει επίσης πως η Γαλλία δεν θα απεμπολήσει υψηλά έσοδα για να πάρει η Τουρκία Meteor.
Γιατί αν η Τουρκία πάρει τους Meteor η Αθήνα θα στραφεί με βεβαιότητα σε μη γαλλικές λύσεις στο μέλλον.
Έτσι, η Γαλλία έχει από τη μία πλευρά της ζυγαριάς τους Meteor και από την άλλη γαλλικά υποβρύχια, γαλλικές φρεγάτες, γαλλικές κορβέτες και γαλλικά MLRS, στα οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να δείξει ενδιαφέρον στο άμεσο μέλλον, ακόμα και μία νέα παραγγελία Rafale F4.
H Αθήνα, δεχόμενη πίεση από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, θέλει μια επικοινωνιακή νίκη απέναντι στην Άγκυρα και οι Meteor είναι μία «βατή» ευκαιρία.
ΠΗΓΗ: geostratigika.gr